Forum YGGDRASILL THING Strona Główna YGGDRASILL THING
forum Drużyny Yggdrasill, dotyczące szwedzkich wikingów z X-XI w.
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Przepisy kuchni skandynawskiej.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum YGGDRASILL THING Strona Główna -> Obozowisko / Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ragnar Hiorvardsson
Filozof


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 213
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tanngrisnir Laget
Płeć: mąż

PostWysłany: Nie 21:23, 19 Kwi 2009    Temat postu: Przepisy kuchni skandynawskiej.

ZUPA Z LUBCZYKU

Składniki:
-kilkanaście gałązek lubczyku,
-kilka czubków młodych pokrzyw,
-wywar jarzynowo-mięsny (lub dla leniwych 2 bardzo niehistoryczne kostki rosołowe),
-łyżka maki,
-pieprz,
-1 litr wody,
Wszystkie składniki zmiksować, gotować 10 minut. Dodać 2-3 łyżki śmietany. Podawać z
grzankami.

KWAS CHLEBOWY

Składniki:
-3 kg chleba żytniego ciemnego,
-20 litrów dobrej wody (2 wiadra),
-3/4 szklanki drożdży,
-3 kg cukru,
-1/2 cytryny,
-kilka rodzynek,
Przygotowanie:
1 Pokrój chleb na kostkę.
2 Zagotuj wodę i zalej nią chleb.
3 Przykryj ścierką i zostaw na 8 godzin.
4 Przelej do drugiego naczynia i dodaj drożdże, cukier i cytrynę pokrojoną na plasterki.
5 Odstaw na kolejne 8 godzin.
6 Przefiltruj przez rzadko tkane płótno.
7 Ściągnij do flaszek, dodaj po rodzynce.
8 Zostaw w ciepłym miejscu na dalsze 8 godzin.
9 Zakorkuj i przenieś do chłodnej piwnicy.
10 Gotowe.

KOKT LAMM MED DILLSAS (na 6 osób)

Składniki:
-1 kg chudej baraniny (bez kości),
-liść laurowy,
-4 ziarna pieprzu,
-sól,
-pieprz,
Sos:
-pęczek koperku,
-2 łyżki masła,
-2 łyżki mąki,
-szklanka wywaru z baraniny,
-łyżka octu winnego,
-żółtko,
-sól,
Przepis:
1 Mięso lekko nasolić, zalać wrzącą wodą (0,5 litra) i gotować na małym ogniu do miękkości,
dodając liść laurowy i ziarna pieprzu.
2 Z mąki i masła zrobić bardzo jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem i mieszając
gotować na małym ogniu, aby sos zgęstniał.
3 Dodać wypłukany i posiekany koperek i ocet.
4 Po zdjęciu z ognia doprawić rozbełtanym żółtkiem i pieprzem.
5 Pokrajany na plastry mięso podawać z kaszą i sosem koperkowym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mojmira
Rozmówca


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 22:12, 19 Kwi 2009    Temat postu:

kwas chlebowy-mniam!! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum YGGDRASILL THING Strona Główna -> Obozowisko / Kuchnia we wczesnym średniowieczu Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin