YGGDRASILL THING
forum Drużyny Yggdrasill, dotyczące szwedzkich wikingów z X-XI w.
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum YGGDRASILL THING Strona Główna
->
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Witamy na Forum!
----------------
WSTĘP
Forum ogólne
Targowisko
Archeologia Doświadczalna
----------------
Ubrania z epoki
Uzbrojenie z epoki
Ubrania kobiece
Ubrania męskie
Ozdoby, dodatki i drobne elementy strojów
Pozostałe elementy strojów
Buty
Szyjemy :)
Tkaniny
Rzemiosło
Obozowisko
Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Gry i zabawy
Historia, literatura i kultura
----------------
Zagadnienia historyczne
Literatura
Życie codzienne Skandynawów
Wczesnośredniowieczna geografia Szwecji
Dawna muzyka, tańce i pieśni
Pozostałe
Zielarstwo i szamanizm
Szwedzkie miasta wikingów
TDW-III-EDYCJA
Regiony odtwórstwa wczesnego średniowiecza spoza Szwecji
----------------
Ludy skandynawskie
Ludy słowiańskie
Norwegowie
Rusini
Pomorzanie
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Mojmira
Wysłany: Nie 13:04, 12 Kwi 2009
Temat postu:
przy zwykłym miodku czy tym z mleczy?
dziś postanowiłam spróbować zrobić ten miód z mleczy ponieważ po ostatnich deszczach u mnie nastąpił wysyp kwiatków
na razie się moczą, wszystko okaże się jutro
Styr Vinur Hrafnsins
Wysłany: Śro 18:42, 01 Kwi 2009
Temat postu:
Witam.
Taka mała dobra rada , pamietajcie aby wcześniej zagotować wode z miodem . Ja tego nie zrobiłem i na powierzchni pojawił sie grzyb .
Musiałem wylać około 30 litrów .
Pozdro
Mojmira
Wysłany: Nie 11:37, 22 Mar 2009
Temat postu:
hmmm to jest ten sam przepis co podałam parę postów wyżej ;];]
Bolverk
Wysłany: Nie 8:11, 22 Mar 2009
Temat postu:
Ja troszkę pogrzebałem na temat tego miodzika z mleczy iz nalazłem przepis... sam za to sie ne biorę bo nie chce mieć zgonów wśród znajomych
A ot ten przepis:
- zbierz 200 kwiatków
- porządnie acz delikatnie wyplucz z robali i innego pasqdstwa
- zagotuj 0,5 litra wody dodając kwiatki
- w takiej postaci odstaw na noc
- następnego dnia porządnie przecedź i wygnieć kwiecie
- dodać do wywaru 0,5 kg cukru i 1-2 łyżki stołowe soku z cytryny(nie więcej!!)
- gotuj to wszystko jakieś 2 godziny bez przykrycia
Mojmira
Wysłany: Sob 14:02, 21 Mar 2009
Temat postu:
Myślę,że właśnie same kwiatki:)w zeszłym roku nie mogłam się zabrać za ten miodek ale w tym roku muszę
Thoralf Mordsen
Wysłany: Czw 17:56, 06 Lis 2008
Temat postu:
Takie pytanie bo zdziwiłmnie miodek z mleczy,ale w jakiej formie maja byc mlecze same kwiatki czy jak?
Mojmira
Wysłany: Pon 15:02, 16 Cze 2008
Temat postu:
to taki półtoraczek;)
Hrafn Vinter Sorg
Wysłany: Nie 0:26, 17 Lut 2008
Temat postu:
Za ten przepis na miód z mleczu dziękuję. Sam sobie latem taki zrobię. Moja mama kiedyś przepis takowy od znajomej dostała ale go zgubiła:/ Co do miodów pitnych to Ivar ma bardzo interesującą książkę (obecnie znajduje się ona w moich łapskach pazernych) pt "Miody pitne" (bo jaki inny). Najlepszy jest ten, według którego, miód powinien leżakować 10 lat:D
Olof
Wysłany: Pią 22:39, 15 Lut 2008
Temat postu:
Z mleczyków można też zacne winko zrobić... z tym, że przez około pół roku śmierdzi straszliwie, potem zaś nabiera zapachu właśnie miodku. Smak miodowy ma wcześniej, ale ciężko pić bez zatkania nosa
Mojmira
Wysłany: Pią 21:30, 15 Lut 2008
Temat postu:
w takim razie czekam na mleczyki i próbuje
Hrafn Vinter Sorg
Wysłany: Czw 0:32, 14 Lut 2008
Temat postu:
Jadłem taki miód. Polecam!
Mojmira
Wysłany: Śro 19:19, 13 Lut 2008
Temat postu:
odkopałam gdzieś przepisy na miód z mlecza
osobiście jeszcze nie próbowałam coś z tego wykombinować ale na wiosnę mam zamiar spróbować
Miod z mleczy (mniszka lekarskiego
)
- zebrać 200 kwiatkow
- porzadnie acz delikatnie wypłukać z wszelkiego robactwa itd;]
- zagotować 0,5 litra wody dodajac kwiatki
- w takiej postaci odstawić na noc
- nastepnego dnia porzadnie przecedzić i wygniesc kwiecie
- dodac do wywaru 0,5 kg cukru i 1-2 lyzki stołwe soku z cytryny(nie wiecej!!)
- gotować to wszystko jakies 2 godziny bez przykrycia
miód z mleczyków II
1. Zebrać 400kwiatów mleczu (mniszka lekarskiego), w pełni rozkwitu i w okolicach południa.
2. Umyć (wypłukać), zalać zimną wodą na kilka godzin.
3. Po tych kilku godzinkach wstawić na wolny (mały) ogień i gotować ok. 15 minut. Można na tym etapie dodać cytrynę lub skórkę pomarańczową.
4. Zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na 24 godziny.
5. odcedzić, wycisnąć jak najmocniej, do uzyskanego syropu dodać około kilogram cukru.
6. Gotować na minimalnym ogniu jakieś 1,5 - 2 godziny, celem odparowania syropu.
7. Rozlać w buteleczki, słoiczki, zamknąć i owinąć kocem do całkowitego ostygnięcia.
Sig (archiwalne)
Wysłany: Nie 22:04, 07 Paź 2007
Temat postu: Przepis na miód pitny
Przepis Fenrira z Winlandu:
Nalezy zaopatrzyc sie w 2,5 litry miodu(ja uzylem 2 litrow miodu lipowego i 0,5 akacjowego)
5,5 litrow wody - bedzie to prawie dwojniak
szyszki chmielu(ja dalem 2 garscie zeby to byl mocno korzenny miodek... by nie trzeba bylo wylawiac "farfocli" z gara mozemy je wrzucic do lnianego woreczka i calosc dopiero zanurzyc)
1 gram kwiatu muszkatolowego
2 - 3 gramy imbiru
tylez samo cynamonu
2 - 3 gozdziki
jako ze miody maja mala zawartosc kwasow dodajemy 2-3 gramy kw. cytrynowego
2 ziarna pieprzu
4 gramy pozywki dla drozdzy
mocne drozdze do miodow lub bialych win.
wszystko razem gotujemy(doprowadzamy do wrzenia na srednim ogniu) i specjalna dziurawa lyzka - szumowka wybieramy taka piane co bedzie unosila sie na powierzchni. Gdy przestanie sie pojawiac owa piana znaczyc to bedzie ze miod gotowy. Nie przecedzajac naszego roztworu wlewamy go do gasiora, jak wystygnie to dodajemy drozdze. Dalej postepujemy tak jak z kazdym winem. Wczorajszy miodek mialo nieco ponad roczek.
Musi być dobry
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin