Autor Wiadomość
Thoralf Mordsen
PostWysłany: Pią 23:05, 07 Lis 2008    Temat postu:

Na ogrodzieńcu było pyszne jedząko niema co.
Szczególnie to coś od Andrzeja z warzywami było świetne!
Tak poza tym oto mój jadłospis.

Mięso -- Wołowina
Ziarna -- Owies, Pszenica
Owoce -- Jabłko?
Orzechy -- leszczyna orzech?, orzech włoski
Zioła -- rukiew wodna, Kminek, Gorczyca, Rzodkiewka

Ps.Skąd ja teraz wezmę rukiew wodną?
Bolverk
PostWysłany: Pon 12:24, 07 Lip 2008    Temat postu:

NO fajnie mozna upichcic jak ktoś sie na tym zna... RazzRazz
Bo jak nie i miałby eksperymentowac na uczestnikach to WC bedziej najbardziej lubianym miejscem Very Happy
Svart Sigrid
PostWysłany: Sob 19:05, 16 Lut 2008    Temat postu:

Więc nie jest tak źle, można coś upichcić godnego współczesnego, rozkapryszonego podniebienia Wink
Mojmira
PostWysłany: Pią 21:43, 15 Lut 2008    Temat postu:

znalazłam coś takiego:

"WIKINGOWIE" - P.G.Foote & D.M.Wilson - "Dieta opierała sie na produktach mlecznych, rybach i mięsie zwierząt dzikich lub chodowlanych; Rigspula wspomina, ze nawet w najuboższych domostwach częstowano zupą i duszoną wołowiną. Mieso czesto duszono jako gulasz w kotle na ogniu ale rownie czesto pieczono na rożnie.
...W Jarshofie pieczono ryby w piecu rozgrznym drobnymi kamykami. Mięso i ryby jedzono rowniez na surowo, suszone, marynowane w solance lub serwatce, solone i prawdopodobnie wędzone. Istnieją dowody, że w Islandii i Norwegii produkowano podobne do kiełbas przetwory miesne; jelita wypychane słoniną krwią i mięsem (czyżby wspomniana wyżej krwawa kiszka). Suszonego dorsza jadano z masłem...
Niewątpliwie używano także innych przypraw (poza solą) ziół i korzeni, np. owoców jałowca. Wielką popularnością cieszyły sie rośliny z rodziny cebul, zwłaszcza czosnek."
Sig (archiwalne)
PostWysłany: Nie 21:49, 07 Paź 2007    Temat postu: Surowce Spożywcze

Archaeological Finds of Ninth- and Tenth-Century Viking Foodstuffs
http://www.cs.vassar.edu/%7Ecapriest/vikfood.html

Fragment interesujący nas: Smile

Birka, Sweden
Ingredients found in breads -- rye, wheat, spelt, oats, barley, emmer wheat; linseed; sprouted pea [?=Erbsenkeimblatt], unidentified Vicia legume (mix of barley plus one of the wheats seems to have been most common)
Fruits -- sloe (Prunus spinosa); hawthorn (Crataegus calycina), plum (Prunus insititia)

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group