Autor |
Wiadomość |
Thoralf Mordsen |
Wysłany: Pią 23:05, 07 Lis 2008 Temat postu: |
|
Na ogrodzieńcu było pyszne jedząko niema co.
Szczególnie to coś od Andrzeja z warzywami było świetne!
Tak poza tym oto mój jadłospis.
Mięso -- Wołowina
Ziarna -- Owies, Pszenica
Owoce -- Jabłko?
Orzechy -- leszczyna orzech?, orzech włoski
Zioła -- rukiew wodna, Kminek, Gorczyca, Rzodkiewka
Ps.Skąd ja teraz wezmę rukiew wodną? |
|
 |
Bolverk |
Wysłany: Pon 12:24, 07 Lip 2008 Temat postu: |
|
NO fajnie mozna upichcic jak ktoś sie na tym zna... 
Bo jak nie i miałby eksperymentowac na uczestnikach to WC bedziej najbardziej lubianym miejscem  |
|
 |
Svart Sigrid |
Wysłany: Sob 19:05, 16 Lut 2008 Temat postu: |
|
Więc nie jest tak źle, można coś upichcić godnego współczesnego, rozkapryszonego podniebienia  |
|
 |
Mojmira |
Wysłany: Pią 21:43, 15 Lut 2008 Temat postu: |
|
znalazłam coś takiego:
"WIKINGOWIE" - P.G.Foote & D.M.Wilson - "Dieta opierała sie na produktach mlecznych, rybach i mięsie zwierząt dzikich lub chodowlanych; Rigspula wspomina, ze nawet w najuboższych domostwach częstowano zupą i duszoną wołowiną. Mieso czesto duszono jako gulasz w kotle na ogniu ale rownie czesto pieczono na rożnie.
...W Jarshofie pieczono ryby w piecu rozgrznym drobnymi kamykami. Mięso i ryby jedzono rowniez na surowo, suszone, marynowane w solance lub serwatce, solone i prawdopodobnie wędzone. Istnieją dowody, że w Islandii i Norwegii produkowano podobne do kiełbas przetwory miesne; jelita wypychane słoniną krwią i mięsem (czyżby wspomniana wyżej krwawa kiszka). Suszonego dorsza jadano z masłem...
Niewątpliwie używano także innych przypraw (poza solą) ziół i korzeni, np. owoców jałowca. Wielką popularnością cieszyły sie rośliny z rodziny cebul, zwłaszcza czosnek." |
|
 |
Sig (archiwalne) |
Wysłany: Nie 21:49, 07 Paź 2007 Temat postu: Surowce Spożywcze |
|
Archaeological Finds of Ninth- and Tenth-Century Viking Foodstuffs
http://www.cs.vassar.edu/%7Ecapriest/vikfood.html
Fragment interesujący nas:
Birka, Sweden
Ingredients found in breads -- rye, wheat, spelt, oats, barley, emmer wheat; linseed; sprouted pea [?=Erbsenkeimblatt], unidentified Vicia legume (mix of barley plus one of the wheats seems to have been most common)
Fruits -- sloe (Prunus spinosa); hawthorn (Crataegus calycina), plum (Prunus insititia) |
|
 |