Forum YGGDRASILL THING Strona Główna YGGDRASILL THING
forum Drużyny Yggdrasill, dotyczące szwedzkich wikingów z X-XI w.
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Przepis na miód pitny

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum YGGDRASILL THING Strona Główna -> Obozowisko / Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sigvard Vidarsson
Kanclerz / Jarl HP / Starszyzna


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 1511
Przeczytał: 20 tematów


Płeć: mąż

PostWysłany: Nie 22:04, 07 Paź 2007    Temat postu: Przepis na miód pitny

Przepis Fenrira z Winlandu:

Nalezy zaopatrzyc sie w 2,5 litry miodu(ja uzylem 2 litrow miodu lipowego i 0,5 akacjowego)
5,5 litrow wody - bedzie to prawie dwojniak
szyszki chmielu(ja dalem 2 garscie zeby to byl mocno korzenny miodek... by nie trzeba bylo wylawiac "farfocli" z gara mozemy je wrzucic do lnianego woreczka i calosc dopiero zanurzyc)
1 gram kwiatu muszkatolowego
2 - 3 gramy imbiru
tylez samo cynamonu
2 - 3 gozdziki
jako ze miody maja mala zawartosc kwasow dodajemy 2-3 gramy kw. cytrynowego
2 ziarna pieprzu
4 gramy pozywki dla drozdzy
mocne drozdze do miodow lub bialych win.

wszystko razem gotujemy(doprowadzamy do wrzenia na srednim ogniu) i specjalna dziurawa lyzka - szumowka wybieramy taka piane co bedzie unosila sie na powierzchni. Gdy przestanie sie pojawiac owa piana znaczyc to bedzie ze miod gotowy. Nie przecedzajac naszego roztworu wlewamy go do gasiora, jak wystygnie to dodajemy drozdze. Dalej postepujemy tak jak z kazdym winem. Wczorajszy miodek mialo nieco ponad roczek.

Musi być dobry Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mojmira
Rozmówca


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 19:19, 13 Lut 2008    Temat postu:

odkopałam gdzieś przepisy na miód z mlecza Very Happy osobiście jeszcze nie próbowałam coś z tego wykombinować ale na wiosnę mam zamiar spróbować Very Happy

Miod z mleczy (mniszka lekarskiego Wink )

- zebrać 200 kwiatkow
- porzadnie acz delikatnie wypłukać z wszelkiego robactwa itd;]
- zagotować 0,5 litra wody dodajac kwiatki
- w takiej postaci odstawić na noc
- nastepnego dnia porzadnie przecedzić i wygniesc kwiecie
- dodac do wywaru 0,5 kg cukru i 1-2 lyzki stołwe soku z cytryny(nie wiecej!!)
- gotować to wszystko jakies 2 godziny bez przykrycia

miód z mleczyków II

1. Zebrać 400kwiatów mleczu (mniszka lekarskiego), w pełni rozkwitu i w okolicach południa.

2. Umyć (wypłukać), zalać zimną wodą na kilka godzin.

3. Po tych kilku godzinkach wstawić na wolny (mały) ogień i gotować ok. 15 minut. Można na tym etapie dodać cytrynę lub skórkę pomarańczową.

4. Zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na 24 godziny.

5. odcedzić, wycisnąć jak najmocniej, do uzyskanego syropu dodać około kilogram cukru.

6. Gotować na minimalnym ogniu jakieś 1,5 - 2 godziny, celem odparowania syropu.

7. Rozlać w buteleczki, słoiczki, zamknąć i owinąć kocem do całkowitego ostygnięcia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hrafn Vinter Sorg
Filozof


Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 355
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: mąż

PostWysłany: Czw 0:32, 14 Lut 2008    Temat postu:

Jadłem taki miód. Polecam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mojmira
Rozmówca


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 21:30, 15 Lut 2008    Temat postu:

w takim razie czekam na mleczyki i próbuje Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olof
Rozmówca


Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 65
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Ydalir Laget - Katowice
Płeć: niewiasta

PostWysłany: Pią 22:39, 15 Lut 2008    Temat postu:

Z mleczyków można też zacne winko zrobić... z tym, że przez około pół roku śmierdzi straszliwie, potem zaś nabiera zapachu właśnie miodku. Smak miodowy ma wcześniej, ale ciężko pić bez zatkania nosa Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hrafn Vinter Sorg
Filozof


Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 355
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: mąż

PostWysłany: Nie 0:26, 17 Lut 2008    Temat postu:

Za ten przepis na miód z mleczu dziękuję. Sam sobie latem taki zrobię. Moja mama kiedyś przepis takowy od znajomej dostała ale go zgubiła:/ Co do miodów pitnych to Ivar ma bardzo interesującą książkę (obecnie znajduje się ona w moich łapskach pazernych) pt "Miody pitne" (bo jaki inny). Najlepszy jest ten, według którego, miód powinien leżakować 10 lat:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mojmira
Rozmówca


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 15:02, 16 Cze 2008    Temat postu:

to taki półtoraczek;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thoralf Mordsen
Filozof


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 388
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Topornik z Tychów
Płeć: mąż

PostWysłany: Czw 17:56, 06 Lis 2008    Temat postu:

Takie pytanie bo zdziwiłmnie miodek z mleczy,ale w jakiej formie maja byc mlecze same kwiatki czy jak?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mojmira
Rozmówca


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 14:02, 21 Mar 2009    Temat postu:

Myślę,że właśnie same kwiatki:)w zeszłym roku nie mogłam się zabrać za ten miodek ale w tym roku muszę Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bolverk
Filozof


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 404
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Topornik z Tychów
Płeć: mąż

PostWysłany: Nie 8:11, 22 Mar 2009    Temat postu:

Ja troszkę pogrzebałem na temat tego miodzika z mleczy iz nalazłem przepis... sam za to sie ne biorę bo nie chce mieć zgonów wśród znajomych Razz

A ot ten przepis:
- zbierz 200 kwiatków
- porządnie acz delikatnie wyplucz z robali i innego pasqdstwa
- zagotuj 0,5 litra wody dodając kwiatki
- w takiej postaci odstaw na noc
- następnego dnia porządnie przecedź i wygnieć kwiecie
- dodać do wywaru 0,5 kg cukru i 1-2 łyżki stołowe soku z cytryny(nie więcej!!)
- gotuj to wszystko jakieś 2 godziny bez przykrycia
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mojmira
Rozmówca


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 11:37, 22 Mar 2009    Temat postu:

hmmm to jest ten sam przepis co podałam parę postów wyżej ;];]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Styr Vinur Hrafnsins
Głos


Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 18:42, 01 Kwi 2009    Temat postu:

Witam.
Taka mała dobra rada , pamietajcie aby wcześniej zagotować wode z miodem . Ja tego nie zrobiłem i na powierzchni pojawił sie grzyb .
Musiałem wylać około 30 litrów .
Pozdro
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mojmira
Rozmówca


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 13:04, 12 Kwi 2009    Temat postu:

przy zwykłym miodku czy tym z mleczy?Smile

dziś postanowiłam spróbować zrobić ten miód z mleczy ponieważ po ostatnich deszczach u mnie nastąpił wysyp kwiatków Wink na razie się moczą, wszystko okaże się jutro Smile


Ostatnio zmieniony przez Mojmira dnia Pią 13:42, 24 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum YGGDRASILL THING Strona Główna -> Obozowisko / Kuchnia we wczesnym średniowieczu Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin