Forum YGGDRASILL THING Strona Główna YGGDRASILL THING
forum Drużyny Yggdrasill, dotyczące szwedzkich wikingów z X-XI w.
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Surowce Spożywcze

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum YGGDRASILL THING Strona Główna -> Obozowisko / Kuchnia we wczesnym średniowieczu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sig (archiwalne)
Filozof


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 1635
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: mąż

PostWysłany: Nie 21:49, 07 Paź 2007    Temat postu: Surowce Spożywcze

Archaeological Finds of Ninth- and Tenth-Century Viking Foodstuffs
[link widoczny dla zalogowanych]

Fragment interesujący nas: Smile

Birka, Sweden
Ingredients found in breads -- rye, wheat, spelt, oats, barley, emmer wheat; linseed; sprouted pea [?=Erbsenkeimblatt], unidentified Vicia legume (mix of barley plus one of the wheats seems to have been most common)
Fruits -- sloe (Prunus spinosa); hawthorn (Crataegus calycina), plum (Prunus insititia)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mojmira
Rozmówca


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 21:43, 15 Lut 2008    Temat postu:

znalazłam coś takiego:

"WIKINGOWIE" - P.G.Foote & D.M.Wilson - "Dieta opierała sie na produktach mlecznych, rybach i mięsie zwierząt dzikich lub chodowlanych; Rigspula wspomina, ze nawet w najuboższych domostwach częstowano zupą i duszoną wołowiną. Mieso czesto duszono jako gulasz w kotle na ogniu ale rownie czesto pieczono na rożnie.
...W Jarshofie pieczono ryby w piecu rozgrznym drobnymi kamykami. Mięso i ryby jedzono rowniez na surowo, suszone, marynowane w solance lub serwatce, solone i prawdopodobnie wędzone. Istnieją dowody, że w Islandii i Norwegii produkowano podobne do kiełbas przetwory miesne; jelita wypychane słoniną krwią i mięsem (czyżby wspomniana wyżej krwawa kiszka). Suszonego dorsza jadano z masłem...
Niewątpliwie używano także innych przypraw (poza solą) ziół i korzeni, np. owoców jałowca. Wielką popularnością cieszyły sie rośliny z rodziny cebul, zwłaszcza czosnek."
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Svart Sigrid
Starszyzna (Bóndi)


Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 462
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: niewiasta

PostWysłany: Sob 19:05, 16 Lut 2008    Temat postu:

Więc nie jest tak źle, można coś upichcić godnego współczesnego, rozkapryszonego podniebienia Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bolverk
Filozof


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Topornik z Tychów
Płeć: mąż

PostWysłany: Pon 12:24, 07 Lip 2008    Temat postu:

NO fajnie mozna upichcic jak ktoś sie na tym zna... RazzRazz
Bo jak nie i miałby eksperymentowac na uczestnikach to WC bedziej najbardziej lubianym miejscem Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Thoralf Mordsen
Filozof


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 388
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Topornik z Tychów
Płeć: mąż

PostWysłany: Pią 23:05, 07 Lis 2008    Temat postu:

Na ogrodzieńcu było pyszne jedząko niema co.
Szczególnie to coś od Andrzeja z warzywami było świetne!
Tak poza tym oto mój jadłospis.

Mięso -- Wołowina
Ziarna -- Owies, Pszenica
Owoce -- Jabłko?
Orzechy -- leszczyna orzech?, orzech włoski
Zioła -- rukiew wodna, Kminek, Gorczyca, Rzodkiewka

Ps.Skąd ja teraz wezmę rukiew wodną?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum YGGDRASILL THING Strona Główna -> Obozowisko / Kuchnia we wczesnym średniowieczu Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin